21 jaanuar 2008

kelle kõrvad need on, mis sealt paistavad

Reimaa sai kohast lahti ja inimestel valetati jälle suud silmad täis. Kahju. Ei viitsi siin kõike seletama hakata ja ega ma kõike ei oskakski. Mina IRL-i tagatubade jutte ei kuule. Aga niru värk, et oma ministriga nii vastikult käituti. IRL lõi sellega omamoodi pretsedendi. Kui varem on ikka mingi pahanduse või partnerite surve pärast kohast lahti saadud või tagasi astutud, siis praegu tegid oma mehed musta töö ära. Võtab õlgu kehitama. Regionaalminstri koht on niigi nii mõttetu, et selle võiks päevapealt ära kaotada. Mitte midagi sellest ei muutuks.
Kogu oma lugupidamise juures veteranpoliitiku vastu tuleb tõdeda, ei ole Laar tagatoa intriigide harjumusest lahti saanud. Nii nagu 1992-1994 ja 1999-2002 (eriti) aastani, iseloomustas tema peaministri aega tagakambri läppunud õhk, tuleb välja, et on selline valitsemismuster siiani mõmmibeebile omane. Ma saan muidugi aru. Ühelt poolt on peale Res Publicaga liitumist erinevate huvigruppide hulk suurenenud ja erakonna asjad peavad ikka kontrolli all olema. Noored Res Publica poisid näiteks ei jäta ühtegi võimalust kasutamata, kuidas kunagi uue erakonna loomise kübaratrikiga saadud positsioone uuesti oma siidinahkselt valgetesse pihkudesse kahmata. Teisalt pitsitab Reformierakond, kes mustkunstniku osavusega rahvuslik-konservatiivsete populisminüketega IRL-i elektoraati endale näppas ja näppab.
Aga jah, asi on tehtud ja mis seal ikka. Koalitsioon püsib, vähemalt seni. Savisaar kiristab hambaid ning ootab enda tundi. Valimisteni on veel aega, seega ei tõmmelda. Meeldetuletuseks, et Euroopa Parlamendi valimised toimuvad esialgsetel andmetel 14. juunil 2009. aastal ja sinna otsa nelja kuu pärast 18. oktoobril kohaliku omavalitsuse volikogude valimised. Eks deemonid ärkavad kuskil 2008. aasta lõpus ja 2009. aasta alguses. Nalja saab. Mida kokkuvõtteks? Litsid mehed need Toompea mehed.

Kommentaare ei ole: