04 detsember 2008

haige maa

Sotsiaalministeeriumi valitsemisalas oleva Tervishoiuameti järelevalve osakonna juhataja Peeter Mardna sai hiljuti maha seisukohaga... aga las ta ühmab seda ise: „Psühhiaatrilises mõttes on omasooiharus haigus, seda teavad kõik,“ soovitas Mardna psühhiaatria ajalugu uurida.

Siis üllitas seesama amet pressiteate. Kuid lugege ise.
Tervishoiuamet selgitab, et (1) Peeter Mardna seisukoht Delfis, mille kohaselt homoseksuaalsus on haigus, on kontekstist välja rebitud. Peeter Mardna nentis uuringu tutvustamisel ettekandeid kuulates endamisi, et psühhiaatria ajaloost on teada, et homoseksuaalsust on peetud ka haiguseks. Sellisena, viitena ajaloole, tulebki seda mõista. Kusjuures ei olnud tegemist avaliku väljaütlemisega, vaid – nagu selgub ka Delfi kirjutisest, omaette öeldud konstateeringuna. (2) Mida tõenäoliselt juhtus kuulma kõrval istunud ajakirjanik. (3) Selle tõdemusega ei soovinud Peeter Mardna kedagi solvata.
Peeter Mardna väljaöeldu ei ole Tervishoiuameti ametlik seisukoht. Tervishoiuamet ei pea end riigiasutusena pädevaks andma kommetaare inimeste seksuaalse orientatsiooni ega ühiskonna vaadete ajaloolise arengu küsimustes. Tervishoiuamet ei puutu nimetatud küsimusega oma ülesannete täitmisel kokku.
(4) Tervishoiuamet uurib, kas ja kuivõrd on antud juhul tegemist süüteoga.


Kõik oleks nagu korras, kui herr Mardna ise poleks täna (kuupäeva järgi eile) õhtul TV3 uudistesaatesse roninud ja kõigele vett peale tõmmanud.
(1) Esiteks nentis lugupeetud meditsiinik, et tegemist on tema seisukohaga ja ilmselgelt pole see kontekstist välja rebitud ümin.
(2) Teiseks ei istunud meditsiinilise ime kõrval mitte ajakirjanik, vaid täiesti tavaline inimene, kes ümina kõrva taha pani ja ajakirjanikule ilmselt edasi kitus.
(3) Kolmandaks muidugi ei soovinud meditsiinitaeva museaal kedagi solvata. Täpselt samamoodi, nagu ilmselt ei soovinud ega soovi kedagi solvata ka inimesed, kes Stalinit suurmeheks peavad või kõiki üksikemasid litsideks või onaneerimist kätele soolatüükaid tekitavaks tegevuseks. Nii nende arvates lihtsalt on ja on kogu aeg olnud. Mulle meenuvad vägisi 80-ndate mendivuntsidega ja nahkvestidega mehikesed, kes sinnasamasse ajastusse kinni on jäänud.
(4) Neljandaks, millal anti Tervishoiuametile pädevus uurida, kas miski on süütegu või mitte. No ei saa aru.

Kuulasin täna siis soo- ja seksuaaluuringute guru intervjuud TV3 uudistesaates ja mõistsin väliseestlaste näpugaviibutamist, et nõuka aeg on meile nii sisse juurdunud, et kurb kohe. Mu skepsis selle seisukoha suhtes kukkus kolinal kokku. Guru lihtsalt ei püüdnudki midagi ümber lükata. Ta ümises higise uudisteankru kõrval endistviisi miskist hälbest ja kõrvalekaldest. Aga olgu, las ümiseb edasi. Kahju ainult, et mu arvamus avara ja ärksa pilguga meditsiinispetsialistist nii vägivaldset surma pidi surema.

Kuid mis mind hämmastas. Online'i väljaannetes samateemalistele artiklitele antud kommentaaride sisu. Õigemini ei peaks enam ammu hämmastama, aga ilmselt ma olen lihtsalt liiga heauskne, kes usub inimeste ning ühiskonna arenemisvõimesse. Ma võtan rotatsiooni korras igast online'i väljaandest mõne sissekande ja uskuge, see on kohutav. Kuid lugege ise:

Postimees online
jahh
03.12.2008 11:37
P..ed on samasugused haiged nagu pedofiilid, nekrofiilid jne.

Eesti Päevaleht online
mel11 02. detsember 2008 17:31:54
Muidugi on see haigus, värdjalik haigus!

Delfi
hah, 02.12.2008 15:31
to ehh, 02.12.2008 15:06
Mine ikka julgelt igal poole, ütle kohe: "Tere, mina olen kakanoku! Ja teie peate mind armastama, sest aktivistid Brüsseli abiga nõuavad seda!"

Õhtuleht online
leo:
Loomulikult on homod arengupeetusega.Sellepärast pole kunagi kuulanud
ei Tsaikovskit ega hiljem Freddy Mercyrit,andetus lööb kohe välja

Ja nii edasi ja edasi ja edasi. Mis riigis ma elan, kus juudid, gayd, mustad ja muud mittestandartsed inimesed on automaatselt värdjad ja haiged, kes tuleks koheselt ellimineerida või vähemalt peaksid nad vaikselt mööda seinaääri liikuma ning suu kinni hoidma. Ja arvata, et see muutub minu eluajal on vist lootusetu, kui isegi alaealised soiuvad sama sallimatust ja... Ma ei teagi. Pekkis rahvas see eesti rahvas. Mõnes asjas vähemalt.

Olgu, aitab kihvatamisest, Ruttu tuttu.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

ma vihastan ennast samamoodi gayartiklite kommentaare lugedes seaks, aga ehk lohutab pisut, et tutvusringkonnas tean paaaaaljude inimeste seast vaid ca paari sellise mõtlemisega tohmakat... vb on enamik inimesi asjalikumad ja ei viitsi lihtsalt kommenteerida, sest mis sa ikka lolliga vaidled...