11 veebruar 2009

koerad piljardilaual

Kuna endast eriti midagi kirjutada ei taha (jälle!), siis panen siia põgusalt kirja ühe vana mõtte. Hakkasin mõni päev tagasi riigikogulaste kuluhüvitistest mõtlema, eriti nendest, mille põhjenduseks on toodud "kohtumine valijatega". Alguses mõtlesin, et mida nad vassivad ja valetavad kogu aeg mingist valijatega kohtumisest. Esiteks on meil salajased valimised ning võimatu on teada, kes kelle poolt hääle andis. Ja ma ei usu, et parlamendisaadikud mööda maad käivad ja vaikselt inimeste hingede kallal surgivad, et teada saada, kelle poolt nad ikkagi hääletasid. Ilmvõimatu noh. Absurdne. Siis aga tabasin ennast hoopis teisest nurgast - sain aru, et mu mõte oli liikunud täiesti valet rada pidi. Ei vassi need riigikogulased midagi. Aus jutt ja puha. Ma eeldan, et inimesed, kellele nad restodes, baarides ja muudes puhke- ning lõbustuskeskustes välja käristavad, on enamuses vähemalt 18. aastat vanad, teovõimelised ja Eesti Vabariigi täielised kodanikud. Ja kui nad kõike seda on, siis on tegu ju valijatega. Nad ei pruugi käia valimas, aga nad võivad, seega nad on valijad. Inimesed, kellega riigikogu valimiste korral arvestatakse kui valijatega. Lihtne. Eesti Vabariigi põhiseaduse kolmas peatükk ütleb:

RAHVAS

§ 56. Kõrgeimat riigivõimu teostab rahvas hääleõiguslike kodanike kaudu:

1. Riigikogu valimisega;
2. rahvahääletusega.

§ 57. Hääleõiguslik on Eesti kodanik, kes on saanud kaheksateist aastat vanaks.

Hääleõiguslik ei ole Eesti kodanik, kes on kohtu poolt tunnistatud teovõimetuks.

§ 58. Seadusega võib piirata nende Eesti kodanike osavõttu hääletamisest, kes on kohtu poolt süüdi mõistetud ja kannavad karistust kinnipidamiskohtades.



Seega on kõik selge ja klaar. Kui rahvasaadik käis kasvõi sõpradega kõrtsus pummeldamas ja käristas selle kõik neile kuluhüvitise eest välja, ikkagi kohtus valijatega. Keegi ei öelnud ju, et vaat kohtusin enda valijatega. Ei. Lihtsalt valijatega. Respect saadikud, kulutage aga. Kõik on õige.

Aga vaata, siis on lust ja rõõm:
härgade tapp ja lammaste veristus,
süüakse liha ja juuakse veini.
"Söögem ja joogem,
sest homme me sureme!"


(Jesaja 22:13)

3 kommentaari:

KikuRiinu ütles ...

viimane sissekanne haihtus kuhugi? :o

on kõik ookoo?

AMBITIOUS OUTSIDER ütles ...

võtsin maha. proovin mitte tööst kirjutada ja tegelikult selle ära kadunud sissekandega seotud intsidenti unustada. nii lihtne see ongi.

Unknown ütles ...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.