15 aprill 2007

aher välispoliitiline kommentaar

Kell 12 voodis vedeleda on mõnus. Eriti mõnus oleks, kui see toimuks vabal päeval. Kahjuks peab siinkirjutaja pühapäeviti tööl käima. Mis teha mis teha mis teha mis teha mis teha. Ega midagi polegi teha. Just sai otsa kohustuslik igapühapäevane Välismääraja ja nüüd siis Olukorrast riigis. Lõivumaksmine isiklikele huvidele. Välismääraja on viimasel ajal kahjuks vana grammofoniplaati meenutama hakanud. Täna oli õnneks toru otsa saadud EPL-i reporter idanaabri pealinnas. Väike vaheldus. Muidu ei anna see saade enam ammu mingit uut informatsiooni või põhjust edasimõtlemiseks. Mitte et saatejuht rumal oleks, seda mitte. Lihtsalt on temas ühendatud kaks halba omadust. Te kõik olete kuulnud nn ühe teema riikidest. Näiteks Eesti. Et oleme nn Vene teema riik. Sama teema inimene on ka armastet Välismääraja saatejuht. Kuid olla ühe teema inimene ei tähenda, et selles midagi halba oleks. See võib tähendada erudeeritust ja süvitsiminekut. Võib tähendada, aga ei pruugi. Kui üheteemainimene või ajakirjanik oma valdkonnas kivistub ja stagneerub, muutub asi igavaks. Ja nii on Välismäärajaga ka juhtunud. Ainult Venemaa ja ainult teatud vaatenurgast. Spekter, mida käsitletakse, on muutunud nii ahtakeseks, et saate kuulamine on muutnud suht piinarikkaks. Ikka veel loodan, aga ega vist head nahka enam ei saa. Mitte et mina mingi soovitaja või ütleja oleks, aga omal tagasihoidlikul moel soovitaks saatejuhil ainult oma Kaitseuuringute Keskuse (mis iganes see asutus on, kuigi tundub, et eks ta üks neid mõttetuid kena nimega "uurimiskeskusi" on) juhtimisele pühenduda. Ja annaks meile ka aeg ajalt teada, kuidas kaitse uurimine läheb.
Üldse on meil väliskorrespondentidega kehvad lood. Mitte et nad kehvad oleks, aga neid napib. Kõige naljakam oli, et isegi koalitsioonileppes oli avalik-õigusliku ringhäälingu Euroopa korrespondendi loomise idee. Väga huvitav. Aga see selleks. On ikka napakas olukord, kui ETV-ER on ilma Moskva korrespondendita. Brüsseli oma hakkab vahetuma ja pole veel kindel, kuidas sealt uudiseid tulema hakkab. Aeg näitab. Eriti optimistlik ei ole. Võib nii ja naa. Ootame.

Aga nüüd jalad alla ja tööle.

PS. Kuigi ma eelpool suht kriitiline olen, pean tõe huvides ütlema, et ka minul on oma väikesed vead. Noh, läks kergemaks?

1 kommentaar:

KikuRiinu ütles ...

On või, oma väikesed vead ma mõtlen? :D