27 jaanuar 2009

riigist

Viimane sissekanne enne tuttu minemist. Ei suuda lihtsalt vaiki olla. Minul on igatahes nalja nabaauguni, kui ma riigikogulaste kuluhüvitiste alandamise rallit vaatan. Nagu allahindluste ajal. Fraktsioonid on kaubamajad ja allahindlused peibutised. Ostke ostke ostke!!!
Siin on kaks nüansi.
Esiteks ei kaota saadikud sellise kärpega midagi. Asi selles, et nende palkade külmutamise saaga on praegu riigikohtus ja suure tõenäosusega ei luba sealsed kohtunikuhärrad neil oma palga kallale minna. Asi point (nagu te ehk ise juba olete lugenud) selles, et osa juristidest peab riigikogulaste enda palkade kallale minemist põhiseadusevastaseks, osa mitte. Tõsi, järgmise koosseisu palkade kallale hüppamine on igati seaduslik. Saab näha, kas siis, kui riigikohus ei luba palkade kallale minna, on saadikutel nii palju riigimehelikust, et järgmise koosseisu palgad külmutatakse või vähendatakse. Parem oleks, kui saadikute palgatõus praegusest süsteemist üldse lahti seotaks. Asi selles, et riigikogulaste nagu ka muude teiste kõrgemate ametnike palgad on seotud Eesti keskmise palgaga ja seda mõõdetakse aasta viimase kvartali järgi, mis aastalõpu lisatasude ja preemiate tõttu alati suurem kui tavaliselt. On kuidas on, aga populismi on praeguses "alapkkumises" ohtrasti.
Teiseks see, et nagu igal aastal, tõuseb riigikogulaste palk märtsikuust. Tõsiasi on see, et riigikogu eelarve on upakil. Raha palgatõusuks lihtsalt pole. Näpud põhjas ja rahandusministeeriumi rahakotirauad on kinni. Valitsus ja riigikogu on siiski ühendatud anumad ning teineteisele vastu ei töödata. Tulebki leida kokkuhoiukoht ja asi vask.
Ahjaa, üks asi veel. Riigikogu järgmine koosseisu iga saadik peaks saama endale abilise. Poliitbroileri noh. Seda pulli saab näha, kas see suudetakse ära muuta ja kui mitte, siis millised tibukesed toompea soojalampide alla kosuma saadetakse.

Kommentaare ei ole: