22 oktoober 2007

ostke raamatuid

On üks saade, mida ma vastupidiselt sadadele tuhandetele eestlastele ei vaata. "Tantsud tähtedega". Ilge ja mõttetu saade. Miks ma peaksin kellegi tantsukoolituse edusammudega kursis olema. Sajad inimesed käivad tantsutrennis, jõusaalis, aeroobikas, iluuisutamises, kus iganes, tore on, eks. Mind jätab absoluutselt külmaks, kas see käia on kuulus ja kummaline või siis mingi suvaline lihtne Antsla poiss. Savi. Käigu. Mis mul sellest. Kuid on üks asi, mis mind kummastama paneb. Tuleb välja, et saade toetab Eesti Liikumispuudega Inimeste Liitu. Tõsi, Postimehe ülikolletunud online versioonis saatele pühendatud nurgake seda ei kinnitanud ja iga uudist ei viitsinud ka läbi lugeda. Selle info "salajasus" kusjuures on naljakalt sümptomaatiline. Ju siis tõesti on see juhuslikuks iluripatsiks asja küljes.
Patrooniks on sellel roosakaskollasel televahul ei keegi muu, kui presidendiproua Evelin "Victoria Beckham" Ilves. Tõsi, tema kodulehel on see targu kajastamata jäänud. Nagu need arvukad artiklid Ärma talu voodipesu värvist, kleidi stilistikast ja muust taolisest. Aga olgu see Evelin oma hobidega kuis on. Oma asi.
Nagu juba eespool mainisin, on saate näol tegu teatud mõttes ka heategevusprojektiga. Kuid kui paljud seda teavad. See on nagu kõrvaline asjaolu, mille mainimist ei peeta eriti vajalikuks. Ja nii ei adugi inimesed, kes ühe või teise tantsupaari toetuseks helistavad, et osalevad heategevuses. Nii naljakas, kui see ka pole, on see omal moel isegi värdjalikult tore. Nii järgitakse justkui annetamise ja heategevuse kuldreeglit, Matteuse evangeelimi 6. peatüki salme 2-3. "Kui sa nüüd almuseid jagad, siis ära lase enese ees pasunat puhuda, nii nagu silmakirjatsejad teevad sünagoogides ja tänavatel, et inimesed neid ülistaksid. Tõesti, ma ütlen teile, neil on oma palk käes! Sina aga, kui sa oma almust jagad, siis ärgu su vasak käsi teadku, mida su parem käsi teeb." Sest olgem ausad, pasuna puhumist ja sulgede kohendamist on meil heategevuse ja andmise juures rohkem kui küll. Öäk.
Kõik siia kirjutatu ei tähenda aga, et ma seda ilget tantsusaadet kuidagi kiita tahaksin. Tore on, kui nõrgemaid toetatakse, aga kui sinna juurde käib bulvariajakirjanduse tasemel meediatsirkus, siis tänan ei, minu käest te kiidusõnu ei kuule. Odavate asjade ja väärtuste maailm mind ei köida. Mu elu on ilma selleta ilusam ja saastavabam. Punkt. Magama poiss!

Kommentaare ei ole: